Voorbereiden op BREXIT

De mogelijkheid voor een harde Brexit bestaat nog steeds, ondanks het korte uitstel. Het wordt er allemaal niet duidelijker op en de gevolgen zijn niet goed en niet in zijn geheel te overzien. Maar er zijn toch een aantal zaken die u vast kunt regelen ter voorbereiding, of het nu doorgaat of als er wederom uitstel komt.


Als u alleen zaken doet binnen de EU heeft u geen EORI nummer nodig. Maar een harde Brexit betekent in principe dat de UK van de ene op de andere dag geen EU lid meer is. En dat houdt dan in dat uw onderneming voor het zakendoen met het niet-EU land de UK een EORI nummer nodig hebt. We raden u aan onmiddelijk te controleren of uw bedrijf een EORI nummer heeft en indien dit niet het geval is, er één bij De Belastingdienst aan te vragen.

klik hier voor meer info over de aanvraag van een EORI nummer    

Als u in het bezit bent (gekomen) van een EORI nummer dan adviseren we u dit nummer tevens te vermelden op uw facturen en vrachtbrieven. De douane zal zeker controleren of u een EORI nummer heeft en het ontbreken zal grote vertragingen tot gevolg hebben.

Er zijn vervoerders die uw zending niet meenemen als het EORI nummer ontbreekt op de factuur en vrachtbrief. Ze kunnen immers een hele vrachtauto met bijvoorbeeld 20 zendingen niet ophouden, omdat bij één zending het EORI nummer ontbreekt.

Zoals immer zijn we bereikbaar voor uw vragen. Met deze chaotische onduidelijke toestand hopen we dan maar dat we het antwoord weten.

 

 


eorieorieorieorieorieorieorieorieorieorieorieorieorieorieorieorieorieorieorieorieorieorieorieori

Wat is een EORI-nummer?

Dat is een identificatienummer. U hebt het nodig als u zaken doet over de grens, en dan met de Douane te maken krijgt. Bijvoorbeeld als u aangifte moet doen. In Nederland gebruikt u ook een EORI-nummer als u een accijnsvergunning hebt.

Het EORI-nummer zorgt ervoor dat gegevens sneller worden uitgewisseld in de EU. Dat werkt efficiënt. Niet alleen voor de Douane, maar ook voor u.

Alleen voor ‘marktdeelnemers’

EORI-nummers zijn er voor rechtspersonen, zoals een BV. Maar ook voor natuurlijke personen met een bedrijf – de eenmanszaak.

Filialen krijgen geen eigen EORI-nummer, maar gebruiken het nummer van de hoofdvestiging.

Wanneer hebt u het EORI-nummer nodig?

U hebt het EORI-nummer nodig wanneer u aangifte doet of een vergunning aanvraagt. U hebt ook een EORI-nummer nodig als u de aangifte laat doen.